Delavnica za strokovnjake: Raznolikost in disonanca

29.03.2018 08:00
Jean Monnet Chair: Izobraževanje za sodobno evropsko državljanstvo (ECCE)

Fakulteta za družbene vede je v četrtek, 29. marca 2018 med 8.00 in 16.00 gostila predavanje prof. Jasona Lakerja s kalifornijske Državne univerze v San Joséju.

Teme, kot so identiteta in raznolikost, pogosto sprožajo napetost med študenti in pri sorodnih skupnostih. Pri obravnavi teh tem se pogosto zgodi, da študentje doživijo oziroma se odzovejo na način, ki je značilen za 'odpor' oziroma 'obrambno držo'. Pri tem interaktivnem usposabljanju so bili udeleženci seznanjeni s pedagoškim pristopom, ki obravnava tovrstne odpore in reakcije kot disonanco. Usposabljanje je disonanco naslovilo kot potrebni proces pri spreminjanju razumevanja, ki jo sproži informacija, drugačna od dosedanjih izkušenj in vrednot posameznika. Omenjeni pristop izvira iz tradicij čuječnosti in premišljevanja (Mindfulness and Contemplative traditions). Udeleženci so se imeli možnost naučiti in preizkušati pedagoške pristope, ki jih bodo lahko uporabljali pri pedagoškem procesu in v osebnem življenju.

Cilji usposabljanja:

  • Udeleženci so se naučili ustrezno prepoznati reakcije študentov pri obravnavi tem, kot so npr. identiteta, raznolikost, družbena pravičnost.
  • Udeleženci bodo bolje razumeli kako lahko čuječnost podpre študente pri spoprijemanju z in pri refleksiji o nelagodju, ki jih sproža obravnava tovrstnih tem.
  • Udeleženci so se naučili uporabe določenih tehnik čuječnosti, ustreznih za situacije, kjer se študentje soočajo z disonanco.


Delavnica za strokovnjake: Raznolikost in disonanca